Växthustips

Här samlar vi tips och råd för hur man sköter, odlar, och framförallt njuter av våra ekväxthus.

Årstider

Självklart är sommaren den period, då du nyttjar ditt växthus som mest, men även de övriga årstiderna har sin tjusning och uppgift.

vintern är det inte så mycket som händer. Om du har en vinranka, så går det bra att beskära den, för att behålla den form man vill ha. Oftast vill man att vinrankan skall växa rakt upp till takfoten, grena ut sig åt varje håll, för att sedan gå  upp längs takstolarna upp i nock, där den klättrar längs med, och ger frukt. Har du en odlingsbädd med växter som övervintrar där, kan du bära in lite snö att lägga på jorden. Det både isolerar och ger den lilla bevattning som behövs. Om du förbereder med att sätta in en värmefläkt, så kan du mycket väl ha en glöggbjudning, eller en klar vinterdag då temperaturen i växthuset kanske kan klättra upp i 15 grader, är det underbart att sitta och ta en varm choklad, samtidigt som man tittar ut på snön.

Våren är den tid man förbereder sin odling, och det är även då man kan få en försmak av sommaren. en vacker dag i Mars, kan mycket väl bjuda på 25 grader i växthuset. Har du ström i växthuset, och har en frostvakt, så kan du förodla. Passa även på att städa upp och skura rent, innan växterna har tagit över, då det blir svårt att komma åt i alla skrymslen.

sommaren är detta en självklar plats att vara i. Det är varmt hela dygnet. Om man odlar, så har man fullt upp med att beskära, plocka sidoskott och vattna. (Läs mer om bevattning och el längre ner i kapitlet), men även att ta morgonkaffe, läsa tidningen och njuta. För även om det är typiskt svensk sommar, har du alltid medelhavsvärme här. Du kommer även nu att kunna njuta av dina skördar.

Under tidig höst, så har du fortfarande en hel del skörd att hämta, sen när nätterna blir kallare, och temperaturskiftningarna större, så kommer det att vissna ner. Då är det hög tid att städa upp, rensa ut plantor, plocka bort löv inför vintern. Spara inte grovstädningen till våren, då mycket kanske har torkat fast under vintern, utan gör rent nu och bara ”damma” på våren. Glöm heller inte att montera ned den automatiska fönsteröppnaren, då den lätt fryser sönder.

Underhåll

Våra växthus i EK, behöver inget speciellt underhåll, men om man vill att eken behåller sin naturliga lyster, så kan man olja det med en bra ädelträolja. Obehandlat, blir det silvergrått eller svart, på samma sätt som obehandlad teak. styrkan och hållfastheten är dock oförändrad.

Att hålla frostfritt

Det är mycket energikrävande att ha ett växthus frostfritt, särskilt om du bor i ett område med stränga vintrar. Vad man kan göra är att skaffa ett ”mikroklimat” inne i växthuset. Om du tex har en odlingsbädd, så kan du isolera den, och täcka den med bubbelplast, samt ha nån form av värmekälla. Då kan du skapa en liten yta som håller sig frostfri under hela året, till ett överkomligt pris energimässigt.

Placering

Ett växthus behöver naturligtvis stå i solen, för att få in ljus och värme, men lite halvskugga från ett trä, kan hjälpa till att man undviker temperaturhöjningar under varma sommardagar. Generellt kan man säga att något litet skydd från söder, men öppet från öster och väster, ger den jämnaste temperaturen. Sen är det naturligtvis bra att placera växthuset, så att det är lättillgängligt från huset. (Du skall ju ha kryddor och grönsaker där, som skall användas i matlagningen) En gång från huset till växthuset, är en liten men viktig detalj som gör att du kan ta dig ut torrskodd och därmed utnyttja växthuset enklare.

Bevattning och el

När du ändå gräver för en grund till ditt växthus, så passa på att i allafall dra in ström. Det ökar dina möjligheter att utnyttja växthuset så mycket mer. Framförallt kan du med hjälp av en frostvakt, försäkra dig om att din förodling på våren inte fryser bort. Du kan även ha belysning. Ett växthus som lyser på kvällarna är väldigt vackert. Har man dessutom ett eluttag i växthuset, kommer man snart undra hur man klarade sig utan ström i trädgården. Det kommer att nyttjas till allt från häcksaxar, gräsklippare till mobilladdare.

Vill du vara riktigt förberedd, så rekommenderas varmt att du drar in en så kallad ”sommarledning” till växthuset. Den behöver inte ligga frostfritt, utan fungerar utmärkt att ligga ca 10cm djupt. Se till att du inomhus i huset/garaget, har en kran med tappventil, så att du kan tappa ur vattnet, och sedan stänga av det inför vintern. Om man odlar mycket , så blir det mycket vattning, och det kan vara tröttsamt att springa med vattenkanna. Med vatten draget, kan du enkelt lägga in automatbevattning. Det finns massor av olika varianter, beroende på om du odlar i krukor eller bädd.

Ventilation

Ju mindre ett växthus är, desto större blir temperaturväxlingarna. Det blir fort rasande varmt på dagen och kyligt så fort solen försvinner. För att behålla en så jämn temperatur som möjligt, så bör man ha ett takfönster per 5m2 golvyta, En grundmur i sten och en markbeläggning i sten fungerar lite som en värmebuffert när kvällen kommer. Takfönster hjälper till att hålla en jämn temperatur, samtidigt som de ökar ventilationen. Alla våra växthus levereras med dubbeldörrar, med inbyggda ventiler.

Ohyra och skadedjur

Det är ju inte bara vi som trivs i växthuset, även mindre önskade hyresgäster tycker det är förträffligt. Sniglar är ett mindre problem eftersom det är en begränsad och stängd yta. Skulle du få in en snigel så hittar den dock ofta ett skuggigt ställe att ligga på under dagarna och kommer fram först på kvällen. Lyft därför på alla krukor, och titta noga i de skuggiga utrymmena, för att hitta dem.

En myrdosa är ett effektivt sätt att bli av med myror i växthuset

Myror trivs bra i torra utrymmen, och har du kompostjord, så bygger dom gärna bo där. Ett mycket effektivt sätt är att använda myrdosa. Du lägger en dosa i närheten av boet, och myrorna kommer att ta med sig ”maten” från myrdosan, och därmed förgifta hela samhället. grymt kan tyckas, men väldigt effektivt.