Material

Vi har lagt mycket stor vikt vid materialvalet.  Efterssom växthusen skall hålla i generationer, så är allt material av högsta klass. Allting är tillverkat i Sverige.

  • Stomme i Garanterat Svensk ek
  • Husen är sammansatta med rostfria fästelement
  • Gångjärn och handtag är i gjutjärn från Skeppshult, och är specialdesignade för våra växthus
  • 6mm tjockt glas runt om.. Möjlighet att mot en extra kostnad, välja 6mm säkerhetsglas.
  • Utsatta delar så som nock, dropplister, skarvar är täckta med kopparplåt
  • Alla trädelar är handgjorda och oljade med le tonkinois träolja av yppersta kvalitet.
  • Med alla växthus medföljer en burk av denna olja för egen efteroljning.

Ek

Ek är ett ädelträ. Därför använder vi endast garanterat svensk ek, som är ansvarsfullt avverkad, Svensk EK, växer långsammare än sina europeiska bröder, och är därför tätare och starkare.

Det är ett ypperligt byggmaterial, om en något tungbearbetat. Enormt härdigt mot röta. Det är starkt, vilket gör att profilerna kan göras smäckrare än om vid användande av klenare virke.

Det är som allt trä, ett levande material, och rör sig något med årstiderna. Ek behöver inte underhållas, utan står emot i alla väder. Däremot blir det grått eller svart med tiden.

Vill man behålla den vackra ytan, kan man olja träet. då bevaras den ursprungliga strukturen och det ser nytt ut, även efter 50 år.

ekbitar-olika-behandling

Här visas en eklist som varit utsatt för väder och vind i flera år, och samma list fast slipad, och slutligen samma list, slipad och oljad.

 

 

 

 

 

Gjutjärn

Vi använder specialritade gjutjärnsdetaljer som gångjärn och handtag ifrån skeppshult. Gjutjärn är ett vackert och starkt material. Dessa är självklart rostskyddsbehandlade.

6mm-Säkerhetsglas

Vi har valt att enbart använda glas, som är ett vackert material, och ger den genuina växthuskänslan. Det har även ett maximalt ljusinsläpp

Till skillnad från de flesta leverantörer som har 3-4mm glas, så  använder vi 6 mm glas för att du inte skall behöva oroa dig för snö, och fotbollar. Ett tjockare glas blir mer robust, och ger en större ”inomhuskänsla”. Du kan välja mellan vanligt 6mm glas eller Ett 6mm, härdat glas, sk ”säkerhetsglas”. Det är upp till 4ggr starkare än ett ohärdat, och har som fördel att det inte bildas stora skärvor, utan istället en massa småbitar om glaset går sönder. Ett härdat glas blir till genom att hettas upp efter tillskärning, och går inte att efterbearbeta.

Plåtdetaljer

Även här har vi valt att använda klassiska och hållbara material. Utsatta delar som nock, dropplister är täckta med koppar. Gångjärnet till takfönstret är specialgjort i koppar för våra växthus. Kopparplåten är en naturprodukt som mörknar för att sedan vara brunaktig i många år, och först efter mycket lång tid (ca 10år), bli grönaktig.

Ekprodukter_Logo